Vid pollenallergi är det vanligt att du får ett eller flera av följande symtom:

Du har både vattnig snuva och nästäppa. Du nyser mycket. Du har klåda i näsan. Du får röda, kliande ögon som rinner. Du kan känna dig trött.

För de allra flesta fungerar det bra att behandla med receptfria läkemedel, börja med antihistamintablett och om det inte är tillräckligt lägg till ögondroppar vid symtom från ögonen eller nässpray vid symtom från näsan. Alla läkemedlen kan kombineras vid behov. För att uppnå bra resultat med behandlingen skall den helst påbörjas några veckor innan pollenperioden startar. Viktigt att använda läkemedlen dagligen för att få en så bra effekt som möjligt. Det är sällan indicerat med pricktest om symtomen är uppenbara under pollensäsongen. Följ pollenprognosen via appen pollenkoll.se.

Saker att tänka på vid pollenallergi: Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga. Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus. Vill du vara fysiskt aktiv utomhus, välj gärna på morgonen när daggen fortfarande binder pollen. Undvik att vara på en nyklippt gräsmatta eller klipp gräset när det är daggvått. Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig. Ta inte in växter med pollen inomhus. Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen. Ha fönstren stängda under dagen. Byt kläder när du har varit utomhus. Följ pollenprognoserna för att vara förberedd på höga pollenhalter i luften. Pollenallergi förvärras av tobaksrök. Därför är det bra att inte röka och undvika att vara i rökiga miljöer.